Webbinarium: Slummen får sin hämnd – Författaren Carl Sandburg och drömmen om ett demokratiskt Amerika OBS! NY TID.

4 Oct 2023 16:00 - 4 Oct 2023 17:00
Arenagruppens facebooksida
Digitalt samtal onsdag 4 oktober kl 16.00 med Pierre Schori och Göran Eriksson om författaren Carl Sandburg, med svensk härkomst, och den demokratiska arbetarrörelsen i USA.
Ett land i dynamisk förändring, som söker sin själ och utforskar sin dröm – det är USA, under tidigt 1900-tal. Här växer svenskättlingen Carl Sandburg upp under fattiga omständigheter i Galesburg, Illinois. Driven av frihetslängtan och med en obändig framtidstro kastar han sig snart ut i striden för solidaritet och social rättvisa. Han blir en enveten socialist, fredsaktivist, journalist. Och en vass poet. Pierre Schori tecknar hans porträtt och bjuder på ett generöst urval dikter, i tolkning av främst Göran Greider.
Åtskilliga presidenter hann Sandburg lära känna fram till sin död 1967, favoriten var John F. Kennedy. Franklin Roosevelt tyckte att han skulle kandidera till kongressen. Men Sandburg ville stå fri från maktens strukturer och engagerade sig outtröttligt i den svarta medborgar-rättsrörelsen och mot kärnvapenhotet. Han såg alltid ett möjligt annat och bättre Amerika.