Webbinarium In klampar Jimmie – Sverigedemokraternas entré i politiken

10 Nov 2022 16:00 - 10 Nov 2022 17:00
https://www.facebook.com/hejarenagruppen

Med journalisten Pontus Mattsson, politikreporter på SR och SVT.

I mitten av 00-talet var Sverigedemokraterna ett litet, impopulärt och illa organiserat parti. De var ökända för sin historia. Många mindes demonstrationerna på 90-talet som ofta urartade i våldsamheter.

Femton år senare är Sverigedemokraterna ett av Sveriges största partier. I riksdagsvalet 2018 fick de 17,5 procent. 1,1 miljoner väljare lade sin röst på Sverigedemokraterna. Men de är fortfarande kontroversiella. Inget annat parti väcker så starka känslor.

De andra partiernas förhållande till Sverigedemokraterna har präglat den svenska politiken under flera år. Den politiska geografin har ritats om och skapat förvirring. Det har lett till oheliga allianser, interna partistrider, rekordlånga regeringsförhandlingar och sommaren 2021: regeringskris.

Hur har detta varit möjligt? Hur har Sverigedemokraterna kunnat växa som de gjort och varför har de andra partierna inte lyckats hindra det?

Nu har även valet 2022 genomförts och Sverigedemokraterna har blivit näst största parti med 20,5 procent och tyngsta parti i regeringskonstellationen.

Journalisten Pontus Mattsson, politikreporter på SR och SVT, har skrivit boken In klampar Jimmie som han presenterar i ett samtal med Göran Eriksson.

Torsdag 10 november kl 16.00
Digital föreläsning
Sänds på Arenagruppens Facebooksida

Arrangörer: Arenagruppen, ABF Stockholm och ABF Göteborg.