Seminarium Hundra år av svensk demokrati
Den 17 december 1918 fattades beslutet om att införa allmän och lika rösträtt för män och kvinnor. Det uppmärksammar Arenagruppen och ABF med ett seminarium exakt på dagen hundra år senare.
Efter en flera decennier lång kamp för rösträtten etablerades demokratin och parlamentarismen i vårt land. Hundra år senare är demokratin återigen trängd, dess principer ifrågasätta och auktoritära rörelser på frammarsch. Och precis som för hundra år sedan präglas svensk politik återigen av svåra låsningar och hårda konflikter.
Kan vi lära något av historien? Ja, det finns alla skäl att påminna om när demokratin etablerades i Sverige och om de personer som banade väg för denna omvandling. Tidigare i år utkom antologin Demokratins genombrott. Människor som formade 1900-talet. I den tecknar tolv författare bilden av tolv politiska gestalter och deras roll när demokratin slog igenom. I Demokratins genombrott möter läsaren kungligheter och finansmän, statsråd och revolutionärer, men också konstnärer, författare och rösträttskämpar. Möt kända och mindre kända namn, såsom Elin Wägner, Signe Bergman och Anna Lindhagen.
Medverkande:
Håkan A Bengtsson, vd för Arenagruppen
Lars Ilshammar, historiker och biträdande riksbibliotekarie vid Kungliga biblioteket
Ulrika Knutson, journalist och författare
Maja Hagerman, journalist och författare
Sverker Sörlin, idéhistoriker, professor i miljöhistoria och författare
Henrik Berggren, ledarskribent och historiker
Anders Mellbourn, statsvetare och f.d. chefredaktör
Välkommen måndagen den 17 december kl 12.00 i ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm. Fri entré.