09.00-10.15
Vad kan du förvänta dig?
I sin forskning insåg Manning tidigt att så kallade trögheter på arbetsmarknaden innebär att verklighetens arbetsmarknader sällan fungerar som det konventionella synsättet under många decennier har gjort gällande. Den här insikten leder till slutsatsen arbetsgivare inte sällan har makt över löntagarna att sätta löner och villkor under nivån på det värde som de anställda skapar på jobbet.
Med den här utgångspunkten, som under senare år har bekräftats av forskningen, blir det mycket lättare att förstå många av de företeelser som vi dagligdags ser på arbetsmarknaden. Behovet av konstlade förklaringar av verklighetens arbetsmarknader minskar dramatiskt.
Politiskt handlar det bland annat om att försöka reducera trögheterna på arbetsmarknaden genom till exempel kompetensutveckling, regionförstoring och bostadsbyggande – och att minska obalansen i makt mellan arbetsgivare och löntagare. På detta sätt hårdnar konkurrensen mellan arbetsgivarna om löntagarna och produktiviteten gynnas. Sysselsättningen och tillväxten ökar.
Alan Manning är professor i nationalekonomi vid Londons handelshögskola och är en globalt ledande arbetsmarknadsforskare. Hans bok Monopsony in Motion: Imperfect Competition in Labour Markets, från 2003, och hans efterföljande forskning har varit avgörande för det snabba etablerandet av den moderna arbetsmarknadsforskningen.