Hur fungerar arbetsmarknader – i praktiken? Hur påverkar svag löntagarmakt makroekonomin? Varför kan löner vara lägre än anställdas produktivitet? Vilka är arbetsmarknadens viktigaste reformbehov?

Konferens:
tisdag den 3 juni 2025 klockan 09:00–16:45
Konferensen är gratis, men anmälan krävs

ABF-huset, Sveavägen 41, 111 34 Stockholm

Om konferensen

Hur påverkar facklig verksamhet innovationsförmågan? Hur påverkar lägstalöner sysselsättning och produktivitet? Vad kan konkurrenspolitiken bidra med för att stärka löntagarnas ställning på arbetsmarknaden? När kan vi säga att arbetsmarknaden fungerar effektivt? Hur når vi dit?

Den internationella forskningen om hur arbetsmarknader i praktiken fungerar har tagit stora steg framåt de senaste decennierna. Men de perspektiv och den diskussion som den här utvecklingen har bidragit till har inte nått Sverige. Det gör att vi många gånger tittar på och förstår svensk arbetsmarknad med gamla glasögon. Detta är olyckligt eftersom arbetsmarknaden därmed fungerar sämre än vad den annars skulle ha gjort. När arbetsgivare har så kallad lönesättarmakt hålls produktiviteten och sysselsättningen tillbaka. Samhällsekonomin missgynnas.

Facken inom industrins produktivitetskommission och Arena Idé bjuder in till en heldagskonferens i Stockholm. Tanken med konferensen är att bygga broar till den moderna arbetsmarknadsforskningen och att med fackliga representanter, arbetsgivarrepresentanter, politiker och andra intressenter diskutera dess politiska implikationer.

Facken och framtiden arrangeras av Facken inom industrins produktivitetskommission och tankesmedjan Arena Idé.


Keynote speaker

Alan Manning är professor i nationalekonomi vid Londons handelshögskola och är en globalt ledande arbetsmarknadsforskare. Han har särskilt bidragit till forskningen om hur arbetsmarknader i praktiken fungerar (imperfekta arbetsmarknader), minimilöner och migration.